Basten Caerts

Basten Caerts


Dat doe me niks jom!

 

 

Basten Caerts (1997)
Club: De Beringse Tuimelaars

Palmares

Basten traint in de elitewerking van de Vlaamse Zwemfederatie in Antwerpen bij hoofdcoach Rik Valcke. In het verleden werd hij begeleid in de Topsportschool zwemmen. Basten is een schoolslag specialist en heeft op heden nog vijf Belgische jeugdrecords achter zijn naam staan. Bij de 15-jarigen is hij recordhouder op de 100 en de 200 schoolslag, bij de 16-jarigen op dezelfde afstanden en op de 200 wisselslag. In de open categorie heeft Basten de Belgische records van de drie schoolslagnummers (50 – 100 – 200 meter) achter zijn naam staan in 25 meter bad. In 50 meter ( Olympisch) bad is hij Belgisch recordhouder op de 50 en de 200 schoolslag.

Basten zijn eerste internationale afspraak kwam er als 16-jarige in 2013 op het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Utrecht (NED). Basten behaalde de zevende plaats in de finale van de 100 schoolslag. Ook de ploeg van de 4x100 wisselslag heren, met Basten als schoolslagzwemmer, wist zich te plaatsen voor de finale (8e).

In 2014 werden de Europese Juniorenkampioenschappen zwemmen (EJK zwemmen) in Dordrecht (NED) gezwommen. Basten werd achtste op de 200 schoolslag en zevende op de 100 schoolslag, als eerstejaars een puike prestatie. Later in datzelfde seizoen trok Basten met een beperkte delegatie naar het Chinese Nanjing voor deelname aan de Youth Olympic Games (YOG).

In 2015 werden er voor het eerst Europese Spelen gehouden, Azerbeidzjan werd het gastland en de wedstrijd werd gezwommen in de hoofdstad Baku. Voor het derde jaar op rij zwom Basten zich in de finale van beide schoolslagnummers. Zowel op de 100 als op de 200 schoolslag behaalde hij een zesde plaats. Opnieuw stond er laat in augustus van 2015, wat het seizoen wel erg lang maakt, een Internationaal gebeuren op de kalender. Basten kwalificeerde zich voor de Wereld Juniorenkampioenschappen zwemmen (WJK zwemmen) in Signapore en behaalde daar, hoe raadt U het, de finale op de 100 meter schoolslag (8e).

In het olympische jaar 2016 kon Basten zich niet rechtstreeks kwalificeren voor zijn beste nummer, de 100 schoolslag, maar kreeg hij van het IOC een wildcart voor de 200 schoolslag, een mooie ervaring voor de Olympische Spelen van 2020!

In 2017 moest Basten de Wereldlampioenschappen zwemmen (WK zwemmen) aan zich voorbij laten gaan, maar kwalificeerde hij zich wel voor de Europese Kampioenschappen zwemmen korte baan (EK zwemmen korte baan). in Kopenhagen (DEN).

Dit jaar kwalificeerde Basten zich voor de Europese Kampioenschappen zwemmen (EK zwemmen) in Glasgow (GBR) via de aflossing 4x100 wisselslag mixed. Verder zal hij aan de start komen van de 100 schoolslag.

Beeldmateriaal