5 tips voor beginnende zwemmers

zwemmende vrouw badpak

1. Neem de juiste spullen mee naar het zwembad

Een zwembroek of badpak en een handdoek zijn logische zaken om mee te nemen in je zwemzak, maar daarnaast zijn er nog een hoop spullen die je kunnen helpen. Neem een kijkje op deze pagina voor een volledige lijst!

2. Zorg voor doelen om gemotiveerd te blijven

Vooraleer je in het zwembad duikt, kan het goed zijn om na te denken over wat je wilt bereiken. Zwem je puur voor het plezier, zou je graag wat fitter zijn of wil je specifieke tijden behalen? Met concrete doelen in je achterhoofd zwem je zo je eerste 50 meter, en nog eens 50 meter, en nog eens 50 meter,...
Concrete doelen stellen doe je het best via het SMART criterium:
- Specifiek: wat wil je bereiken?
- Meetbaar: aantal baantjes? Snelheid?
- Haalbaar (attainable): zorg voor een doel dat je aan kan op dit moment in je training
- Relevant: is dit wel het juiste doel?
- Tijdsgebonden: wanneer wil je dit bereiken?

3. Wissel af

Voor sommige mensen lijkt zwemmen een saaie sport. Wij zijn het daar uiteraard niet mee eens! Voor afwisseling tijdens het baantjeszwemmen, geven we graag de volgende tips mee:

- Gebruik verschillende hulpmiddelen: zwem eens een paar lengtes met zwemvliezen of paddles
- Wissel af van slag: wie vroeger schoolslag geleerd heeft, kan crawl of rugslag proberen. Extra ambitieus? Probeer eens de vlinderslag!

- Varieer in tempo: niet elke lengte moet aan sprint tempo (dat houd je toch niet vol).

- Zoek een trainer om je te helpen

4. Win tijd voordat je gaat zwemmen

Trek je zwemkledij aan onder je gewone kledij, dan ben je op een mum van tijd de kleedkamer door en kan je snel beginnen zwemmen!

5. Vergeet je niet op te warmen

Net zoals bij andere sporten, is het bij zwemmen een goed idee om je op te warmen. Begin niet meteen aan je snelste tempo baantjes te trekken, maar bouw het rustig op. Zwem in het begin (verschillende slagen) aan een rustig tempo en begin dan pas met je echte training.