(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag

U bent hier

(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag

De VZF wenst inspanningen te leveren om de persoonlijke integriteit van haar leden te beschermen en stimuleert hierbij het integer handelen van haar begeleiders, trainers en bestuurders. Dit thema gaat heel breed: van geweld (verbaal en fysiek) en ongewenst intimiteiten tot het pushen en psychisch beïnvloeden van zwemmers, trainers en bestuurders.

Wat is seksueel overschrijdend gedrag?

We spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag als er sprake is van een gebrek aan toestemming, vrijwilligheid en gelijkwaardigheid. Naast die factoren moet ook de context (belangrijk voor de sportsector), het zelfrespect en de ontwikkelingsfase van de personen in rekening gebracht worden. Seksueel misbruik is een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij een groot leeftijdsverschil of machtsonevenwicht is, en waarbij de ervaringen bijna zeker pijn, angst of kwetsuren (al dan niet zichtbaar) veroorzaken.

Filmpje 'Sport Met Grenzen'

Een kleuter gluurt onder de hokjes van het zwembad, een trainer komt de kleedkamer binnen zonder kloppen, een tiener maakt een foto van de meisjes onder de douche, een 8-jarige maakt een piemelshowtje in de kleedkamer, op sportkamp betrap je een vrijend koppel, een medetrainer maakt een seksistische opmerking tegen een 14 jarig meisje,...

Bekijk het filmpje!

Waar kan je terecht indien vermoedens of meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

INSTANTIES ADViES/INFORMATIE  MELDING

Meldpunt 1712

 

Net als elke burger kunnen ouders van jonge sporters, de sporter zelf, trainer of bestuursleden gratis en anoniem  het telefonisch meldpunt 'geweld, misbruik en kindermishandeling' bellen via het nummer 1712. Het meldpunt luistert en helpt naar de juiste weg van hulpverlening.

www.1712.be
Tel. 1712

x x

Child Focus

Dit is de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. Voor vragen en meldingen in verband met seksueel misbruik bij minderjarigen.

www.nupraatikerover.be (chat)
www.stopchildporno.be (meldpunt)
www.clicksafe.be (veilig internet)
www.childfocus.be
Tel. 116000

x  

Huisarts/sportarts

Hij/zij is het aanspreekpunt voor de pleger of slachtoffer en kan advies en hulp bieden of doorverwijzen naar gespecialiseerder hulp. 

x  
API federatie x  

Politie

Voor het aangeven van een klacht

www.lokalepolitie.be
Tel. 101

  x