MVS

U bent hier

MVS

In het kader van Medisch Verantwoord Sporten kan u meer informatie vinden over verschillende onderwerpen op de volgende websites.

Gezond sporten

De Vlaamse Overheid heeft een site waar men sporters wil begeleiden van elk niveau. Door veilig, verantwoord en gezond te sporten, kan het sportplezier nog verhogen. Sportartsen en andere experts geven er tips om een gezond trainingsschema op te stellen, om blessures te voorkomen en te verzorgen. Bovendien geven ze informatie over de Vlaamse regelgeving terzake en advies over een gezonde en evenwichtige voeding.

Voor info over blessures, training, voeding, verzorging, reglementering... surft u naar: www.gezondsporten.be.
Vragen? Mail dan naar gezondsporten@vlaanderen.be.

Elitesporter

Sport en geneesmiddelen: opgelet!

Als je om medische redenen een geneesmiddel moet gebruiken (in eender welke vorm: pilletjes, inspuitingen, puffers, druppels,...) moet je opletten. Sommige geneesmiddelen bevatten immers stoffen die op de dopinglijst staan en kunnen aanleiding geven tot een positieve dopingtest. 
folder (.pdf)

Kort samengevat

 1. Ga na of het voorgeschreven geneesmiddel een verboden stof bevat op www.dopinglijn.be, en of een toestemming wegens therapeutische noodzaak vereist is.
 2. Als het geneesmiddel een verboden stof bevat, vraag dan toestemming aan:
  - ofwel via je internationale sportfederatie;
  - ofwel via je nationale sportfederatie.
 3. Vul samen met je arts het aanvraagformulier correct en volledig in en bezorg het samen met alle relevante medische informatie aan je nationale of internationale federatie.
 4. Wacht de beslissing van de artsencommissie af.
 5. Zodra je een toestemming ontvangen hebt, mag je het geneesmiddel gebruiken.
 6. Enkel in noodsituaties kan een retroactieve toestemming (= nadat het geneesmiddel genomen/gebruikt werd) aangevraagd worden als elitesporter.

Voor de meest recente informatie over het dopingbeleid in Vlaanderen kan je surfen naar www.dopinglijn.be.

OPGELET!
Elitesporters zijn altijd verplicht (behalve in noodsituaties) een aanvraag in te dienen.

Sporter

Sport en geneesmiddelen: opgelet!

Als je sport en om medische redenen een geneesmiddel moet gebruiken (in eender welke vorm: pilletjes, inspuitingen, puffers, druppels,...) moet je opletten. Sommige geneesmiddelen bevatten immers stoffen die op de dopinglijst staan en kunnen aanleiding geven tot een positieve dopingtest.
folder (.pdf)

Kort samengevat

 1. Ga na of het geneesmiddel een verboden stof bevat op www.dopinglijn.be, en of een toestemming wegens therapeutische noodzaak vereist is.
 2. Als het geneesmiddel een verboden stof bevat, vraag dan toestemming aan:
  - voor de controle: geeft meer zekerheid;
  - na de controle: je moet de beslissing van de TTN-commissie afwachten.
 3. Vul samen met je arts het formulier correct en volledig in en stuur het samen met alle relevante medische informatie op.
 4. Wacht de beslissing van de TTN-commissie af.
 5. Als je vooraf geen toestemming hebt gevraagd, leg je het attest van je behandelende arts voor aan de controlearts. Als je meerderjarig bent, vraag je na de dopingcontrole je toestemming aan.

Voor de meest recente informatie over het dopingbeleid in Vlaanderen kan je surfen naar www.dopinglijn.be.

Onzeker over doping?

Wat is doping? Waarom is doping verboden? Waar vind ik de lijst met de verboden producten? Ook in onze zwemsport wordt doping niet toegelaten. Sport moet synoniem blijven voor fair-play.

Voor de meest recente informatie over het dopingbeleid in Vlaanderen kan je surfen naar de website: www.dopinglijn.be.
Bij vragen kan u mailen naar dopinglijn@nado.vlaanderen of bel naar 02 553 35 37.

Downloads