SwimConference zwemmen

SwimConference zwemmen

Datum

zaterdag 08/06/2019

Locatie

Ramada Plaza (zalen Margaux 1, Margaux 2, Chambertin 1 en Chambertin 2)
Desguinlei 94
2018 Antwerpen

Doelgroep

Trainers/lesgevers (alle niveau's)

Programma

Tijdschema Overzicht Niveau:
Initiator en instructeur B
Niveau:
Trainer A en Trainer B
08u00-08u45 Ontvangst  
08u45-09u00 Introductie David De Wandel (DSKO Zwemmen)
09u00-10u30 Sessie 1 Drs. Kevin Kuppens en Drs. Stef Feijen
Schouderpreventie bij zwemmers 
10u30-10u45 Pauze  
10u45-12u00 Sessie 2 Sven Verschoren & Annelies Van Eyken
Workshop coördinatietraining (9-13j.) 
Stefan Deckx
Initiatie krachttraining (14-16j.) 
12u00-13u00 Lunch  
13u00-14u30 Sessie 3 Stijn Corten 
De ‘referentieslagen’ in beeld
Dr. Ine Van Caekenberghe
Biomechanische ontleding van start, 
keerpunt en finish
14u30-14u45 Pauze  
14u45-16u00 Sessie 4 Erna Torreele & David De Wandel
De ‘gouden’ techniekdrills 
Stijn Auwers & Jarbas in den Bosch
Een zwemtechniek op maat van de atleet 
16u00-16u30 Netwerk  

Sprekers

  • Kevin Kuppens en Stef Feijen  zijn doctorandi aan de Universiteit Antwerpen (afdeling Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie). Beiden zijn betrokken bij een prospectieve studie naar de ontwikkeling van schouderpijn bij zwemmers, waaruit ze concrete aandachtspunten en adviezen zullen formuleren in het kader van blessurepreventie.
  • Sven Verschoren en Annelies Van Eyken  zijn beiden proftrainers in de Topsportschool Zwemmen. Sven is Hoofdcoach Jeugd en wordt bijgestaan door jeugdcoach Annelies, die de atleten uit de eerste graad begeleidt. Samen geven ze een workshop coördinatietraining voor jonge zwemmers van 9 tot 13 jaar.
  • Stefan Deckx  is conditietrainer voor de VZF. Stefan verzorgt een workshop rond de initiatie van krachttraining bij zwemmers van 14-16j. Zoals steeds vertrekt hij hiervoor vanuit enkele theoretische modellen, ruim geïllustreerd met concrete schema’s en praktische tips.
  • Stijn Corten  bekleedt sinds 2014 de functie van bewegingsanalist en is sinds vorig jaar ook embedded scientist bij de VZF, met het hyper-uitgeruste topsportbad Antwerpen Wezenberg als thuisbasis. Tijdens deze sessie geeft beschrijft én toont hij hoe de verschillende zwemstijlen er anno 2019 zouden moeten uitzien, vanuit technisch-analytisch standpunt. 
  • Ine Van Caekenberghe  is Technical Race Skills Analyst bij GB Para-Swimming & Research Associate bij Manchester Metropolitan University, waar zij verantwoordelijk is voor de optimalisatie van starts en keerpunten van de Britse Paralympische zwemmers. Ine vertaalt biomechanische metingen en analyses naar een geperfectioneerde start, keerpunt en finish. “Hoe kan ik mijn starts en keerpunten sneller maken?” Deze vraag komt vaak aan bod wanneer atleten en coaches op zoek gaan naar een betere prestatie. En terecht, gefocust werk op deze elementen kan een verschil maken. We observeerden met behulp van het Kistler Performance Analysis Swimming System bijvoorbeeld tot 13% verbetering in startprestatie bij elite-atleten die aan deze technische elementen werkten in het British Para-Swimming National Performance Centre in Manchester (VK). In deze presentatie gaan we aan de hand van biomechanisch geïnspireerde casestudies dieper in op de meest voorkomende opportuniteiten voor prestatieverbetering in starts en keerpunten geobserveerd bij Paralympische en Olympische atleten.
  • Erna Torreele  is een vermaarde jeugdtrainster van Zwemclub Iloka Kapellen (ZiK) met een uniek palmares. Zo timmerde ze jarenlang aan de technische basis van o.a. Elise Matthysen, Dieter Dekoninck, Lotte Goris en vele andere jonge talenten uit de Kapelse topclub. Haar brede kijk op zwemtechniek betekent ook in de topsportschool en VZF-selecties al jaren een meerwaarde. Met de vervolmakingsleerlijnen (Instructeur B Zwemmen, VTS/VZF 2019) als uitgangspunt zal Erna een zorgvuldige selectie van ‘gouden’ techniekdrills voorstellen. Welke zijn volgens haar de meest nuttige/effectieve standaard drills per zwemstijl?
  • Stijn Auwers en Jarbas in den Bosch  zijn beiden profcoaches van de elitezwemmers in het VZF topsportcentrum te Antwerpen ( Topsport Zwemmen Vlaanderen) onder leiding van head coach Ronald Gaastra. Stijn en Jarbas delen tijdens deze sessie hun kritische blik op de crawltechniek van topsporters in het zwemmen en ze illustreren deze nadien aan de hand van een casus.  

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgesloten.

Kostprijs (inclusief lunch)

  • Permanent gevormde trainers: 40 euro
  • Leden VZF: 60 euro
  • Niet-leden VZF: 80 euro

Rekeningnummer: BE86 2900 1894 7050 - BIC GEBABEBB
Mededeling: Swim Conference juni 2019

Bijscholing wegens omstandigheden kosteloos annuleren is mogelijk tot 1 week voor de bijscholing. Alle latere afmeldingen zullen aangerekend worden.