Swim Conference zwemmen

Swim Conference zwemmen

Datum

Zaterdag 19/09/2020 (volledige dag)
Zondag 20/09/2020 (voormiddag)

Locatie

Hotel Mercure Antwerp City South (voorheen Ramada)
Desguinlei 94
2018 Antwerpen

Doelgroep

Trainers/lesgevers (alle niveaus) en bestuurders (*op zaterdagnamiddag én op zondagvoormiddag)

Sprekers (bevestigd)

Lode Grossen

Lode Grossen startte op 1 september als Technisch Directeur Topsport zwemmen bij de Vlaamse Zwemfederatie. Hij werkte de voorbije weken niet enkel aan een ambitieus Topsportbeleidsplan, maar ook aan een brede visie op de langetermijnontwikkeling van zwemmers richting drie belangrijke mijlpalen: 2021, 2024 en 2028.

Kian Vanluyten

Kian Vanluyten is lid van de Vlaamse Opleidingscommissie Zwemmen (VZF). Na zijn gewaardeerde bijdrage aan de VZF Webinar Week in juni, verwelkomen we Kian deze keer graag ‘in levende lijve’ voor een bijdrage over sterke didactiek in de zwemschool. Kian voorziet in concrete tips & tricks om de actieve leertijd zo hoog mogelijk te houden, met aandacht voor routines en management, verbale taakpresentatie, visuele taakpresentatie (organisatorisch en inhoudelijk), feedback en vakkennis.

Jan Olbrecht

Prof. Dr. Jan Olbrecht is sportwetenschapper en sportfysioloog met internationale verdiensten. Jan zal tijdens deze sessie een aantal casussen periodisering en planning toelichten. Waarom werkte een bepaalde aanpak zo goed… of net niet? Jan beperkt zich hierbij niet tot de ‘succesverhalen’ maar zal ook de ‘lessons learned’ uitvoerig behandelen.

David De Wandel

David De Wandel is Directeur Sportkaderopleidingen Zwemmen (VZF), voorzitter van de Vlaamse Opleidingscommissie Zwemmen (VZF) alsook Denkcel Zwemmen (VTS, Sport Vlaanderen) en ondervoorzitter van de Taskforce VTS (VTS, Sport Vlaanderen).
Zelfinzicht blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek de meest bepalende competentie te zijn voor succesvolle lesgevers en trainers/coaches. David brengt tijdens deze sessie een verhaal over Long Term Coach Development, waarbij we als lesgever/trainer streven naar het zelfstandig aangaan én sturen van het leerproces.

Elisa Kant

Elisa Kant is Licentiaat Lichamelijke Opvoeding met optie Fitness & Bijzondere groepen. Ze is gespecialiseerd in Aquafitness en fitness op het water en sinds kort ook Yoga Teacher. Ze verzorgt tijdens onze Swim Conference een praktijksessie Aqua Sculpt.
Aquafitness is "fitnessen in het water"! En net zoals bij Fitness is er een brede waaier van mogelijkheden. Gaande van Aqua Basics, tot Aqua Kick&Punch, AquaYoga en zelfs Bootcamp's in en op het water. Vandaag bieden wij jullie een "AquaSculpt" les aan, met als doel om spierversterkend te werken. Hiervoor heb je materiaal nodig, zoals ballen, elastieken, halters of noodles, de kleurrijke worsten Wij hebben gekozen voor het laatste, de noodles, omdat deze in de meeste zwembaden ter beschikking zijn.

Wouter Van Eester

Wouter van Eester is VZF-jeugdcoach (TSS) sinds vorig seizoen. Tijdens zijn sessie ‘Optimaliseren van feedback voor het bijsturen en het aanleren van nieuwe skills’ bekijkt Wouter met de aanwezige trainers wat de do’s and don’ts zijn bij het geven van feedback. Hoe zorgen we voor een optimaal leerklimaat en blijven onze zwemmers gemotiveerd? Tijdens deze interactieve sessie zal Wouter ook een deel vraaggestuurd werken. Heb je nu reeds casussen of vragen omtrent het geven van feedback? Bezorg deze dan alvast aan Wouter via wouter.van.eester@zwemfed.be

M-factor

De wetenschap stelt dat begeleiden met de M-factor een belangrijke sleutel is voor de motivatie en de ontwikkeling van jeugdsporters. Succesvolle jeugdclubs onderscheiden zich met de M-factor. Deze inzichten van de M-factor zijn gebaseerd op de Zelf-Determinatie Theorie, een sterk wetenschappelijk onderbouwde motivatietheorie, die in de afgelopen vier decennia werd ontwikkeld. Coaches met de M-factor betrekken hun sporters bij het leerproces, door in te spelen op hun behoeftes aan autonomie, binding en competentie. Meer info op https://mfactor.be/.
Op zondagvoormiddag voorziet een spreker/docent van M-factor in een leerrijke workshop, voorafgegaan door de M-factor initiatiesessie (die overigens ook toegankelijk is voor bestuurders). Wanneer je als lesgever/trainer zowel de initiatiesessie als workshop volgt, heb je al de helft van het M-coach certificaat op zak!

Danny Uyttersprot

Danny Uyttersprot is lid van de Vlaamse Sportcommissie Zwemmen (VZF), K1 kamprechter (federaal niveau) en docent binnen de officialopleidingen (TAK) alsook Trainer B Zwemmen (VTS, Sport Vlaanderen). Danny brengt tijdens deze sessie een update over de zwem- en wedstrijdreglementen en hun interpretatie anno 2020. Dé langverwachte opfrissing voor elke trainer die met wedstrijdzwemmers aan de slag is.

David De Wandel & Wim Symoens

Na een beknopte inleiding voorzien we het antwoord op al jullie vragen over ‘Aquality’, hét langverwachte clubbegeleidings en -ondersteuningstraject van de VZF dat dit najaar wordt opgestart.

Programma voor lesgevers/trainers zwemmen

OPGELET: Lesgever/trainers (incl. club-API’s) kunnen op zaterdagnamiddag ook deelnemen aan de Workshop Conflictbeheer (ism ICES). Zie verder: programma bestuurders.

ZATERDAG

Uren

 

Zwemmen

Instr. B

Trainer B/A

08u00- 08u30

Ontvangst

 

 

08u30 - 08u45

Introductie

David De Wandel

08u45-10u15

sessie 1 (plenair)

Lode Grossen
("Langetermijn Sporttechnisch Beleidsplan ifv 2024 en 2028")

10u15-10u30

pauze

 

 

10u30-12u00

sessie 2 (parallel)

Kian Vanluyten
("Didactisch sterk aan de slag in de zwemschool")

Jan Olbrecht
(“Praktijkcases periodisering: succesverhalen en lessons learned”)

12u00 – 13u00

Lunch

 

 

13u00 – 14u15

sessie 3 (plenair)

David De Wandel
(“Long Term Coach Development en intrapersoonlijke competentieontwikkeling”)

14u15 – 14u45

pauze

(verplaatsing naar zwembad)

pauze

14u45 – 16u00

sessie 4 (parallel)

Elisa Kant
(“Introductie Aqua Sculpt”)

Wouter Van Eester
("Optimaliseren van feedback voor het bijsturen en het aanleren van nieuwe skills")

16u00 – 16u30

netwerk

 

 

ZONDAG

Uren

 

Zwemmen

Alle lesgevers/trainers + bestuurders (*)

Trainer B/A

08u00 – 08u45

Ontvangst

 

 

08u45 – 09u00

Introductie

David De Wandel

Wim Symoens

09u00 – 10u30

sessie 1
(parellel)

M-factor Workshop Deel 1 (initiatiesessie)
*ook voor bestuurders

Danny Uyttersprot
(“Opfrissing zwem- en wedstrijdreglementen”)

10u30 – 10u45

pauze

 

 

10u45 – 12u00

sessie 2 (parallel)

M-factor Workshop Deel 2 (workshop)
(kan ENKEL gevolgd worden indien ook deel 1 gevolgd werd)

David De Wandel & Wim Symoens
(“Aquality”)

*ook voor bestuurders

Inschrijvingen

Inschrijven kan tot en met 16/09 via deze link.

Rekeningnummer: BE86 2900 1894 7050 - BIC GEBABEBB
Mededeling: Swim Conference zwemmen september 2020 voornaam familienaam

Kostprijs

Kostprijs

Permanent gevormde trainers

Leden VZF

Niet-leden VZF

Zaterdag

/

/

/

Volledig weekend 

60 euro

75 euro

125 euro

Zondag

25 euro  

30 euro

50 euro

Programma voor bestuurders

OPGELET: bestuurders zijn dit jaar ook welkom op zondagvoormiddag voor de Initiatiesessie M-factor, die zich ook tot bestuurders richt. Nadien volgt een infosessie over ‘Aquality’, het clubbegeleidings- en ondersteuningstraject van de VZF, dat dit najaar zal worden opgestart.

ZATERDAG

Uren

 

Bestuurders

12u45 – 13u00

Ontvangst

Wim Symoens

13u00 – 14u30

sessie 1

Raf Lambrecht

“Workshop conflictbeheer – Deel 1” (ism ICES)

14u30 – 14u45

pauze

 

14u45 – 16u00

sessie 2

Raf Lambrecht

“Workshop conflictbeheer – Deel 2” (ism ICES)
(kan ENKEL gevolgd worden indien ook deel 1 gevolgd werd)

16u00 – 16u30

netwerk

Netwerk


Sprekers (bevestigd)

Raf Lambrecht

Raf Lambrecht is als psycholoog en mental coach vast lid van de Ethische Commissie van de VZF. Raf verzorgt op zaterdagnamiddag een workshop rond conflictbeheer voor bestuurders en geïnteresseerde lesgevers/trainers (of club-API’s).

Inschrijvingen

Inschrijven kan tot en met 16/09 via deze link.

Rekeningnummer: BE86 2900 1894 7050 - BIC GEBABEBB
Mededeling: Swim Conference zwemmen september 2020 voornaam familienaam

Kostprijs

Kostprijs

Leden VZF

Niet-leden VZF

Zaterdagnamiddag

15 euro

25 euro

Zondagvoormiddag

25 euro

40 euro

Zaterdagnamiddag EN zondagvoormiddag

35 euro

50 euro