Tuesday, Crew Day

De zwemfed-crew... Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral: wat drijft hen?
31
10

Je hebt ze ongetwijfeld al regelmatig zien passeren: de oproepen om zwemfed-Crewleden. Die Crew wordt ingeschakeld bij (grote) evenementen, voor uiteenlopende taken. Doorheen de tijd vervoegden steeds meer mensen de Crew. Toch blijft iedereen steeds welkom. Zo bijvoorbeeld voor de Winterraces in januari en februari.

We laten jou graag kennis maken met de mensen in/achter de zwemfed-Crew, met hun drijfveren, enz. En bovenal willen we tonen hoe we samen de (zwem)wereld (nog) een beetje mooier maken.

We starten met Jérôme Schepers. Deze vrijwilliger vervoegde de Crew toen zijn club, Aquarius Zwemclub Lebbeke, intekende met een team.

Dag Jérôme, we weten al dat je aan Aquarius Zwemclub Lebbeke verbonden bent. In welke vorm?

Ik ben op drie manieren verbonden met de club: als zwemouder, als zwemmer en als official.

Tijdens welk evenement was jij actief als vrijwilliger?

Afgelopen zomer maakte ik deel uit van de Crew op het Vlaams Zomercriterium in het Wezenberg zwembad in Antwerpen.

Welke taken heb jij daarbij opgenomen en wat hield dat in?

Drie halve dagen maakte ik mee werk van het verzorgen van de catering. Naast ontbijt en gevarieerde lunch voor de Crewleden en officials voorzagen we ook in de voorbereiding van de pastabekers en panini's voor supporters en zwemmers die in de inkomhal verkocht werden. Het was uiteraard ook belangrijk om de officials geregeld van water en/of frisdrank te voorzien, en van fruit of snack.

Dat er ook sloten koffie werden gedronken was de rode draad doorheen de dag en uiteraard genereren al deze activiteiten ook wel wat afwas.

Wat was je algemene indruk van het evenement?

De voorbereidingen en algemene organisatie vanuit de Zwemfed waren uitstekend. Het was de eerste keer dat ik Crewlid was en ik vond het toch bijzonder om eens backstage mee te draaien op een wedstrijd in de toch wel grootste zwemtempel van het land.

Dat er vanuit de organisatie voldoende mogelijkheden werden voorzien om te supporteren voor je eigen kinderen of zwemmers uit je club is uiteraard top!

Mogen we je dit seizoen terugverwachten en tijdens welk event?

Zeker, indien de jurysamenstelling me vrijstelt van TAK-activiteiten zal ik zeker en vast van de partij zijn op het Vlaams Wintercriterium en het Vlaams Zomercriterium.

Kan je iets vertellen over jezelf en hoe je betrokken raakte bij vrijwilligerswerk bij evenementen?

Ik ben zelf ooit competitiezwemmer geweest, dus ik draag het zwemmen nog altijd een warm hart toe. Dat mijn oudste zoon nu zelf ook als bijna 11-jarige in de competitie van AZL zwemt, brengt uiteraard herinneringen met zich mee. Net zoals mijn vader destijds TAK-official was toen ik zwom, ben ik dit nu ook sinds juni van dit jaar.

Toen afgelopen zomer echter bleek dat er voldoende officials waren en dat ik dus niet diende te fungeren, was de keuze snel gemaakt om de Crew te versterken.

Zijn er factoren die je overtuigden om Crew-lid te worden?

Voornamelijk het feit dat je jezelf toch nuttig kan maken tijdens zo’n evenement. Elke zwemouder herkent zich wellicht in het feit dat je soms halve of hele dagen in tribunes of cafetaria’s slijt om misschien 1, 2 of 3 keer te supporteren voor je kind(eren). Crew-lid zijn geeft je ook die kans maar tegelijkertijd kan je je steentje bijdragen om de wedstrijden zo aangenaam mogelijk te maken voor die tientallen collega crew-leden en officials (ook allemaal vrijwilligers!) en de honderden zwemmers en supporters.

Dat je door dit alles geld binnenhaalt voor jezelf of je club, is toch ook mooi meegenomen. Het leek en lijkt me nog steeds een evidente keuze.

Wat vind je het meest lonend aan vrijwilligerswerk bij evenementen?

Het beleven van de sfeer door deel te nemen aan zo’n organisatie, maar ook de appreciatie die je krijgt. Vorige zomer op het Zomercriterium was mijn club, AZL, de grootste bijdrager aan Crewleden. Dat zwemfed de tijd en het initiatief heeft genomen om ons extra te bedanken via een publicatie is zeer fijn voor de vrijwilligers, maar ook voor de club in het algemeen.

Dat zwemmers die de limieten niet haalden voor het BJK of BK via het winter- en/of zomercriterium toch hun harde trainingsarbeid kunnen verzilveren is top maar dergelijke wedstrijden organiseren vraagt natuurlijk veel vrijwilligers. Het gegeven dat je als Crewlid dergelijke wedstrijden mee mogelijk maakt, voor de zwemmers, in zo’n zwembad, is lonend als vrijwilliger maar ook leerrijk voor de zwemmers.

Heb je nieuwe zaken geleerd en wat is het belangrijkste?

Nieuwe zaken misschien niet meteen, buiten het feit dat je inderdaad eens kan meedraaien achter de schermen. Crew-lid zijn geeft je natuurlijk de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Gezien mijn ervaring in het zwemmen, was de organisatie van een zwemwedstrijd me niet onbekend. Maar je staat toch wel telkens versteld van de hoeveelheid vrijwilligers die je nodig hebt om een zwemwedstrijd te kúnnen organiseren.

Wat zou je zeggen tegen mensen die nog twijfelen om zwemfed-crewlid te worden?

Gewoon doen! Zoals ik op een eerdere vraag antwoordde, er zijn alleen maar voordelen: je draagt je steentje bij voor de organisatie, je geeft je club (of jezelf) een extra steuntje in de rug, je leert nieuwe mensen kennen. Er zijn weinig sporten die zonder vrijwilligers kunnen draaien, het zwemmen is er zeker één van.

Door een halve, een hele dag of - waarom niet - meerdere dagen mee te draaien, kan je deze mooie sport mee ondersteunen, dat is toch knap!

Heel erg bedankt, Jérôme. En graag tot ziens... Als Crewlid of bij een andere gelegenheid!