Comen Cup 2024

Jeugdige selectie keert terug met pak ervaring
18
06

Van 14 t.e.m. 16 juni mocht een Belgische delegatie jeugdzwemmers afrijzen naar het zonnige Cyprus. De selectie bestond uit 17 zwemmers, 4 coaches en 1 teamleader. De omstandigheden ter plaatse bleken behoorlijk zwaar. Met temperaturen die vlot tot boven de 35 graden Celcius stegen, lagen er alvast veel leerkansen omtrent het omgaan met 'extreme' omstandigheden.

De wedstrijd bestond uit 6 dagdelen met reeksen. Er waren dus geen finales, de reeksen waren allesbepalend.

Dag 1 - Meteen prijs!

De thermometer een hoogtepunt, met temperaturen tot wel 40 graden! Ook één van dé hoogtepunten voor de Vlaamse zwemmers viel op dag één te noteren. Lea Metzemakers (BRABO/TSS) behaalde de bronzen medaille op de 100 meter vrije slag, in een nieuwe besttijd: 58.56. Juliette Van Brabandt (MEGA) behaalde de achtste plaats op dit nummer, in 59.55, iets boven haar besttijd, waarmee ze een 2de plaats zou behaald hebben.

In de namiddagsessie liet Hanne van Heugten (ZN/TSS) een mooie pr noteren op de 400 meter vrije slag: 4.25,01. Hiermee behaalde ze een 4de plaats. Op de 400m vrije slag bij de jongens werd Bas Claerhout (TZT/TSS) 5de in een tijd van 4.03.72, net boven zijn persoonlijk record.

De laatste wedstrijden van de dag waren de aflossingen 4x100m vrije slag. Onze meisjes (Juliette van Brabandt, Lea Metzemakers, Fran D’Haeseleer en Nicole Nazaruk) hadden er zin in en zwommen zich naar een - stilaan vaste - 4de plaats. De jongens kwamen op hetzelfde nummer 6de aan met een tijd van 3.32.31. In het water voor de Belgische delegatie: Bere Waerniers (in een nieuwe besttijd van 52.63), Wout Van Egdom, Bas Claerhout en de Waal Claudio Buttarelli.

Dag 2 - Sterk in de breedte

Na de zeer geslaagde eerste dag ging het team op dag 2 op zoek naar een volgende medaille. Karsten Van Groenigen (STZ/TSS) was de eerste Belg aan de start op de 100 meter schoolslag. Hij bracht zichzelf naar een 7de plaats met een tijd van 1.06.55. Elina Van De Cloot (HoZT), één van de jongste zwemsters van de Belgische delegatie, kon zeer goed haar vrouwtje staan! Ze zwom zichzelf met 1.04.98 naar een mooie 8ste plaats.

Op de 4x200m vrije slag zwommen de meisjes zich naar een 5de plaats, terwijl de jongens het nu een tikje beter deden en een 4de plaats wisten te behalen. De aflossing bestond uit: Bas Claerhout, Bere Waerniers, Wout Van Egdom en Claudio Buttarelli. De strafste individuele prestatie kwam op naam van Bere, die een individuele besttijd had staan van 1.57, maar in de aflossing een 1.54.72 liet optekenen.

Dag 3 - Einde in schoonheid

Tijdens de 200m vrije slag aasde Léa opnieuw op een medaille. Helaas greep ze dit keer net naast het podium en behaalde ze een 4de plaats in een tijd van 2.06.64.

Op de 4x100m wisselslag aflossing meisjes kwamen Nicole Nazaruk, Noor Evens, Elina Van De Cloot en Léa Metzemakers aan de start om België naar een 6de plaats. Bas kon zijn vorm van de 400 meter ook doortrekken naar de kortere 200 meter vrije slag. Hij zwom met 1.55.10 naar een 7de plaats.

Ook tijdens de laatste aflossing van het weekend wist de aflossing hun inschrijftijd te verbeteren. Als 7de ingeschreven zwommen ze zich (alweer) naar een 4de plaats. Bere Waerniers, Wout Van Egdom, Léa Metzemakers en Juliette van Brabandt slotte hiermee het tornooi af voor de Belgische delegatie.

Op naar de toekomst!

'Team België' keerde huiswaarts met: één zilveren medaille, één bronzen medaille en maarliefst vijf keer een vierde plaats. In het eindklassement behaalde het team een mooie 6de plaats op 20 aanwezige landen.
Bovenal nemen de zwemmers een schat aan ervaringen en leermomenten mee, om verder te bouwen aan hun toekomst...