Leren Zwemmen: praktische leidraad

Een gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk hulpmiddel om elk kind op een verantwoorde en beproefde manier watergewend, waterveilig en zwemvaardig te maken.

‘Leren Zwemmen’ bundelt in 5 lessenreeksen ruim 50 gedetailleerde lesvoorbereidingen en waterbestendige lesfiches boordevol praktische oefenstof en tips. Elke lesgever of leerkracht kan er dus meteen mee aan de slag.

De lessenreeksen zijn de ideale voorbereiding op de zwembrevetten van het Netwerk Lokaal Sportbeleid (ISB, 2021) en zijn gebaseerd op de methodiek van de opleiding Initiator Zwemmen (zwemfed & Vlaamse Trainersschool, Sport Vlaanderen 2021) en de Antwerpse Zwemschool (zwemfed, 2021). Kortom, het is een handige en onontbeerlijke leidraad voor elke zwemlesgever in Vlaanderen.

Referentie: De Wandel, D., Vandamme, G., & Van Bruyssel, K. (2021). Leren Zwemmen: praktische leidraad (2de ed.). Vlaamse Zwemfederatie vzw. ISBN 978–94–644–4012–6.

Leren Zwemmen

SwimAnalytics

Iedereen kan terecht bij SwimAnalytics om de nodige technische progressie te maken op gebied van start-, keerpunt- en slaganalyse. Zowel recreatieve zwemmers als volledige competitieclubs kunnen beroep doen op de diensten van het analysecentrum in Antwerpen.

Daar kan je jezelf door verschillende camera's tijdens het zwemmen laten filmen. Door de complete beeldanalyse met 10 camera's boven en onder water wordt elk detail vastgelegd. Deze beelden worden geanalyseerd en besproken. Je krijgt een feedback rapport mee naar huis met de aandachtspunten, tips voor remediëring en de beelden. Hiermee kan je individueel mee aan de slag en zal je coach je helpen om je stijl en snelheid te optimaliseren.

SwimAnalytics

Skill-Up

Maak fysieke, preventieve en revalidatieprogramma’s op en wissel deze online uit.

Deze tool staat garant voor een ruime database aan oefenstof in beeld en woord, al dan niet in combinatie met spelmateriaal en dit over verschillende basisvaardigheden en voor verschillende trainingsniveaus. Hiermee wensen we sportparticipatie van de jeugd en hun aansluiting bij een sportclub te bevorderen en het gezond sporten te stimuleren. Dit programma heeft ook als doel de kwaliteit van de jeugdsport te verhogen en bij te dragen tot letselpreventie.

Skill-Up

Start2Crawl

In 2018 lanceerde de Vlaamse Zwemfederatie de tiendelige lessenreeks "start to crawl". Het concept is gemakkelijk implementeerbaar in de club en is gebaseerd op een beproefde methodiek. De lessenreeks wordt als digitale bundel kosteloos ter beschikking gesteld in samenwerking met het Netwerk Lokaal Sportbeleid, onze partner voor de zwembrevetten.

Referentie: De Wandel, D. (Vlaamse Zwemfederatie, 2018). Start2Crawl basics. Lessenreeks start2crawl voor volwassenen. Sint-Niklaas: het Netwerk Lokaal Sportbeleid vzw.

Start 2 Crawl Basics