In the picture: Masterzwemmer Natacha Van Hoof

22
04

In the picture: Masterzwemmer Natacha

Onbekend is onbemind. Dat geldt voor heel wat zaken, zelfs binnen onze 'kleine' zwemwereld. Zo is het Masterzwemmen een tak van de zwemfed die maar weinig mensen kennen. We willen graag dit deel van onze zwemfamilie meer bekendheid laten vergaren, door de mensen achter de sport 'in the picture' te plaatsen. We beginnen met Natacha Van Hoof, manusje van 'vanalles' binnen het Masterzwemmen en lid van het Vlaams Sportcomité Masterzwemmen.

Voornaam: Natacha

Naam: Van Hoof

Leeftijd: geboortejaar 1973

Woonplaats: Antwerpse Kempen

De beste manier om het weekend te beginnen: Uitslapen

Geïnspireerd word ik door: enthousiasme en leergierigheid van individuen (kinderen/jeugd/volwassenen)

Je kunt bij mij altijd aankloppen voor: advies, ondersteuning, hulp en coaching

Wat is Masterzwemmen voor jou?

Als kind heb ik leren zwemmen, maar ben nooit een competitiezwemmer geweest. In 2004 werd mij aangeraden om opnieuw te gaan sporten en toen ben ik als volwassenen opnieuw gaan zwemmen. Omdat ik sociaal contact en ook sociale controle nodig heb om het beoefenen van een sport vol te houden, ben ik gaan zwemmen in clubverband. Na twee jaar trainen en door het enthousiasme van Filip Timmermans in functie van wedstrijdzwemmen, heb ik mij in 2006 gewaagd aan mijn eerste masterwedstrijd. Dit was voor mij een zeer aangename ervaring en ook een goede werkstressontlader. Een gevolg hiervan is dat ik tot op heden nog steeds graag deelneem aan masterwedstrijden. De woorden die bij mij opkomen als ik aan masterzwemmen denk zijn: aangenaam, sociaal, vrienden, stressontlastend, leuk, gezond.

Waar wil je met het Masterzwemmen naartoe in de toekomst?

Ik hoop nog zeer lang te kunnen deelnemen aan het masterzwemmen in een zeer aangename sfeer en open voor iedereen die op een aangename en leuke manier wil genieten van de sport zwemmen.

Je maakt deel uit van het Vlaams Comité Masterzwemmen. Hoe ben je daarbij terecht gekomen? Waarom jouw interesse?

Omdat ik goed ben in het verwerken van data en graag mijn eigen gezwommen zwemtijden op masterwedstrijden monitor, ben ik enkele jaren geleden begonnen met het overzichtelijk en opvolgbaar maken van mijn zwemtijden in Microsoft Excel. Nadien ben ik begonnen met overzichten te maken van de zwemtijden van alle competitie masterzwemmers van mijn toenmalige club en daaruit besttijden en records te trekken.

Het bleef niet bij de data van mijn eigen club, want ik wist ook graag waar ik ergens zou staan in de rankings van alle Belgische masterzwemmers in mijn categorie. Om dit te weten te komen heb ik een Microsoft Access databank ontwikkeld waaruit ik rankings kon opmaken van alle zwemtijden die ik opnam in mijn databank. Zo zijn de Belgische rankings ontstaan en om deze te kunnen delen heb ik de eenvoudige website http://masters.progs.be/links.html overgenomen en aangevuld.

In 2018 is mij gevraagd of ik geen interesse had om deel te maken van de Vlaamse Mastercommissie om het Masterzwemmen nog verder op de kaart te zetten. Hier heb ik positief op gereageerd en zo ben ik terecht gekomen in het huidige Vlaams Sportcomité Masterzwemmen.