Verslag Europese Junioren Kampioenschappen zwemmen 2022

10
07

De Europese Junioren Kampioenschappen in Otopeni (Roemenië) liepen ten einde. Deze kampioenschappen zullen zeker en vast niet te boek gaan als deze van de grote selectie zwemmers maar wel als één van de – zo niet, dé - meest succesvolle ooit. Roos Vanotterdijk (De Meerkoet Bree (DMB)) speelde hier uiteraard een belangrijke rol in.

Dag 1 - 5 juli 2022 - Goed begonnen...

Al op dag één werd het duidelijk dat Roos Vanotterdijk de goede vorm te pakken had. In de reeksen verbeterde ze haar persoonlijke besttijd op de 50 meter rugslag. In de halve finales die avond, zwom ze een eerste Belgisch Record aan diggelen. Met haar 28"50 was ze bijna twee tienden sneller dan Jade Smits in 2021.

Dag 2 - 6 juli 2022 - Brons nummer één voor Roos.

In de avondsessie van dag twee, bleef Roos een fractie boven haar eigen kersvers Belgisch Record. 28”62 werd haar tijd en dit leverde haar de bronzen medaille op.

Dag 3 - 7 juli 2022 - Goud!

Op de derde dag van de EJK, trad enkel Zinke Delcommune aan in de reeksen. Daarin liet ze op de 200m schoolslag een nieuwe besttijd optekenen: 2’30”86. Hiermee plaatste ze zich als zesde voor de halve finales.

In die (halve) finalesessies bleef Zinke net boven haar tijd van de reeksen (2’31”13), waardoor ze op een haar na een finaleplaats miste. Dan was het de beurt aan Roos om de monden van menig kenners te laten openvallen. Want in de finale van de 100 meter vlinderslag wist ze het goud weg te kapen voor het Bosnische toptalent Lana Pudar. Bovendien deed ze dit in een Belgisch record. Met haar 57"85 dook ze onder het bestaande record van Kimberly Buys (57"91).

Dag 4 - 8 juli 2022 - 100m vrije slag

Op dag vier mochten onze meisjes al opnieuw vol aan de bak, want beide kwamen ze aan de start van de 100m vrije slag. Daarin plaatste Roos zich met een nieuwe besttijd (55”82) heel vlot voor de halve finales. Zinke viel oorspronkelijk net buiten deze halve finales maar wist zich via een swim-off toch te plaatsen. In deze swim-off zwom ze maar liefst een halve second sneller dan in de reeksen die iets daarvoor hadden plaatsgevonden: 57”05 vs. 57”50. ’s Avonds kon ze dit helaas niet herhalen (57”60) en werd ze 15e. Roos wist wel nog enkele tienden sneller te zwemmen en plaatste zich met haar tijd van 55”48 als derde voor de finale.

Dag 5 - 9 juli 2022 - Drukke dag met brons voor Roos!

Dag vijf werd zowel in de reeksen als in de (halve) finales een drukke dag want Roos kwam twee maal (100m rugslag en 50m vlinderslag) aan de start, terwijl Zinke de 200m wisselslag voor haar rekening nam. Roos eindigde tweede op zowel de 100m rugslag (1:02,33) als op de 50m vlinderslag (26"67). Ook Zinke plaatste zich in 2’18”48 vlot voor de halve finales.

Die avond veroverde Roos haar derde medaille. Ze tikte als derde aan op de 100 meter vrije slag in een persoonlijke besttijd van 55"34. Daarnaast plaatste ze zich ook nog voor twee finales: die van de 50 meter vlinderslag (als 2e) en die van de 100 meter rugslag (als 3e). Zinke bereikte dan weer de finale van de 200 meter wisselslag, opnieuw met de zesde tijd: 2'17"29. Dit betekende een persoonlijk record want voordien stond deze op 2'17"66.

Dag 6 - 10 juli 2022 - Drie finales, twee medailles!

Op de zesde en laatste dag, bleef Zinke enkele honderdsten verwijderd van haar nieuwe besttijd die ze in de halve finales gezwommen had. Opnieuw bekleedde ze hiermee de zesde plaats. Vervolgens was de tijd gekomen voor Roos om haar medailleoogst verder aan te vullen met twee zilveren medailles. Eerst zwom ze in de finale van de 100m rugslag haar persoonlijke record van 1'01"59 volledig aan flarden. Ze tikte aan na 1'00"90 en pakte daarmee de zilveren medaille, op amper 2 honderdsten van de winnares. Opnieuw verbrak ze hiermee een Belgisch record. Ook dit nationaal record stond sinds 2013 op naam van Kimberly Buys (1'01"13). Kort daarna moest ze al opnieuw het water in voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Daarin kwam ze tot een tijd van 26"63, wat opnieuw goed was voor een tweede plaats.

Met zeven finales, vijf podiumplaatsen en drie Belgische Records, mag het Vlaamse deel van ‘#TeamBelswim’ met grote tevredenheid terug huiswaarts keren om er verder te bouwen aan de toekomst.