Vlaams Zomercriterium 2022 - verslag dag 1

15
07

'Swim today, swim tomorrow, swim forever'. Dat is de tagline van het Vlaams Zomercriterium 2022. Een van de doelstellingen van de zwemfed, is dan ook om plezierbeleving voor dit evenement op één te plaatsen. Nieuwe initiatieven zoals de zomerbar, 'warme wafelman' en pastamobiel werden alvast goed gesmaakt, 'gerecycleerde' beleving zoals 'custom made kledij', had meer succes dan ooit. Toch blijft het Zomercriterium uiteraard een wedstrijd. We geven dan ook graag een overzicht van de winnaars van vandaag.

50m vrije slag meisjes 15 jaar en ouder

Het waren de oudste meisjes die dit Zomercriterium de spits mochten afbijten, met de 50m vrije slag. Het waren Klara Custers (LAQUA), Nora De Maeyer (MEGA) en Amelie Anthoni (BRABO) die het hoogste podium mocht beklimmen in de categorie 15-jarigen, 16-jarigen en 17-jarigen en ouder.

400m vrije slag jongens 13-14 jaar

De jongens traden vervolgens aan op de 400m vrije slag. Het was Dré Geens van ZCT die bij de 13-jarigen de gouden medaille won en bij de oudere categorie was er op het einde nog een mooie sprint waar Leon Baye (MEGA) het laken naar zich toe trok in 04:47,15.

100m vlinderslag meisjes 11-12 jaar

We zagen veel tijdsverbeteringen op de 100m vlinderslag bij onze jongste meisjes. De winnares bij de 11-jarigen, Laure Mestdagh (BZK), verbeterde haar inschrijftijd met maar liefst 13 (!) seconden. Sarah Van den Bremt (AZL) straalde als winnares bij de 12-jarigen met haar tijd van 01:20,44.

200m wisselslag jongens 15 jaar en ouder

Voor de oudste jongens stond de 200m wisselslag als eerst op het programma. Arthur Boonen (FAST) won bij de 15-jarigen, Michiel Nelis (SHARK) bij de 16-jarigen en Robert Verelzen bij de 17-jarigen en ouder.

200m rugslag meisjes 13-14 jaar

Het was de langste rugslagafstand die vervolgens gepland stond voor de 13-14 jarigen meisjes. Charlotte Renders (TSZ) won met 02:42,07 bij de 13-jarigen en Mille Cornelis (HOZT) was de winnares bij de 14-jarigen.

400m vrije slag jongens 11-12 jaar

400m vrije slag is de lange afstand die deze wedstrijd gepland staat en voor de 11-12 jarigen stond deze wedstrijd deze ochtend al op het programma. Vermeldenswaardig hier is dat TZT 3 van de 6 medailles op deze afstand won. In een sprint trok Matthys Vanvyaene (ZTB) nog wel aan het langste eind bij de 11-jarigen en Flyn Plovie (ZB) won, met grote voorsprong, bij de 12-jarigen.

100m vlinderslag meisjes 13-14 jaar

Thyrvi Meyer (BEST) verbeterde haar inschrijftijd en won met voorsprong de 100m vlinderslag bij de 13-jarigen. Haar eindtijd van 01:13,52 was zelfs net iets sneller dan de tijd van de winnares bij de 14-jarigen, Hanne Ceulemans van AZK.

100m vlinderslag 15 jaar en ouder

Bij de jongens van 15-jarigen zagen we een mooie strijd. Het was Emile Jonckheere (DMI) die het laken naar zich toe trok. Ruben Mees (SCZ) won bij de 16-jarigen in een nieuwe PR van 01:04,67 en ook Yonas Vanhamel (ZOLA) kon een nieuwe besttijd noteren en werd met 01:03,01 de winnaar van de 17-jarigen en ouder.

50m vrije slag jongens 15 en >

De top 3 bij de jongens 15 jaar zwommen allemaal een mooie PR maar het was Kerman Halil (FIRST) die als eerste de finish bereikte in 00:27,40.

Bij de 16-jarigen was het Thomas Schoovaerts (ZCK) die echt wel een mooie progressie maakte t.o.v. zijn inschrijvingstijd (meer dan 1,5 sec) en die de 50m vrije slag won.

Snelste van heel het veld was de 18-jarige Brecht Pillet van DDAT. Hij won de 50m-vrije slag in 00:26,18.

400m vrije slag 11-12 jarigen meisjes

En het blijft hier besttijden regenen. Ook de winnaressen van de 400m vrije slag noteerden persoonlijke records. Bij de 13-jarige won Niobe De Ridder van BRABO en bij de 14-jarige zagen we Sterre De Ridder (ZS) winnen.

100m vlinderslag 11-12 jarigen jongens

Bij de 11-jarige was het een nek-aan-nekrace, die gewonnen werd door Mathias Van Den Bremt (AZL). Aan de eindstreep had hij 7 honderdsten voorsprong op de winnaar van de zilveren medaille.

Bij de 12-jarigen zagen we Tuur Lissens (LAQUA) met voorsprong winnen in 01:15,57!

200m wisselslag meisjes 15 jaar en >

Bij de 15-jarigen stond Elly Op de Beeck (BRABO) op het hoogste schavotje en bij de 17-jarigen was dit Lieke Michiels. De snelste van deze namiddag was Eline Debecker (DMI), zij won de gouden medaille bij de 16-jarigen.

200m rugslag jongens 13-14 jaar

Lars Triangle (ZORO) en Daan De Bodt verbeterden hun persoonlijke records en werden de winnaars in hun respectievelijke categorie.

400m vrije slag 11-12 jaar meisjes

We vallen in herhaling maar de besttijden worden hier verpulverd. De gouden medaillewinnaars op de 400m vrije slag verbeterden hun besttijd met tientallen seconden. Maja Liponoga (BRABO) bij de 11-jarigen en Helene Maes (PZC), de winnares bij de 12-jarigen, was zelfs meer dan 30 seconden sneller dan haar inschrijftijd.

100m vlinderslag 13-14 jaar jongens

Jonah Feys (KZK) won bij de 13-jarigen en bij de 14-jarigen was het een close eindsprint maar met 6 hondersten voorsprong was Emiel Vermeylen (FIRST) die won in 01:08,72.

100m vlinderslag 15 jaar en > meisjes

Bij de meisjes 15 jaar werd Hannah Housen (TZT) beloond voor haar progressie met de gouden medaille. Anaïs Oosterlynck (GOLD) was de winnares bij de 16-jarigen en snelste van de dag was Fenna Van Haverbeke (TZT) zij won de 100m vlinderslag bij de 17-jarigen en ouder in een tijd van 01:09,10.

Aflossing 8 x 50 meisjes

Het was team BRABO dat overtuigend het laken naar zich toetrok in de afsluitende estafette bij de meisjes.

Daarmee zat dag één er op. Proficiat aan alle zwemmers die allemaal het beste van zichzelf gegeven hebben. We zien jullie morgen graag terug voor deel 2!