Voorbereiding 200m wisselslag en 400m vrije slag

Bereid jij jezelf of je zwemmer voor op de super belangrijke 400m vrije slag en 200m wisselslag? Dan kunnen de volgende tips van Topsportschool coach Hilde jou mogelijks helpen...

  1. Combineer twee slagen per training. In vrije slag en in rugslag doe je langere stukken dan in schoolslag en vlinderslag. Alle combinaties zijn goed: schoolslag-vrije slag, vlinderslag-rugslag, rugslag-schoolslag, enz.
  2. Besteed extra aandacht aan keerpunten en oefen ze afzonderlijk. Integreer de keerpunten vervolgens in langere sets. Elk goed uitgevoerd keerpunt is een gewonnen keerpunt... en dus gewonnen tijd!
  3. Naast voordeel uit de keerpunten zelf, kan je er ook voor zorgen dat je voordeel haalt uit de onderwater fase. Besteed hier dus voldoende aandacht aan op training. Je coach kan ongetwijfeld een aantal leuke onderwatercompetities in spel vorm bedenken. Fun blijft uiteraard super belangrijk!
  4. Langere beensets in de vier stijlen kunnen een grote meerwaarde bieden (vb.10x100 of 5x200 in één stijl).
  5. 'Aerobe fitheid' vormt de basis. Deze conditie opbouwen doe je door voldoende tijd in een aerobe trainingszone te 'spenderen'. Langere fracties met relatief korte rust zijn dan ook de voornaamste trainingsprikkels.
  6. Tel je aantal slagen tijdens lange sets. Vergelijk of je in het begin van een set even veel slagen doet als op het einde van de set. Hou hierbij rekening met het aantal kicks dat je doet na het keerpunt.