Zwemfed investeert in technologische innovatie

1 april!
01
04

De Vlaamse Zwemfederatie is verheugd dat er een nieuw watersportcomplex, met onder andere een olympisch zwembad, zal gebouwd worden in Hofstade. Bovendien zal zwemfed mee investeren in de nieuwe infrastructuur, door daar een gloednieuwe technologische innovatie te introduceren: coaching 2.0, ook gekend als 'virtueel coaching'.

Met behulp van geavanceerde holografische projectietechnologieën zullen er (virtuele) lesgevers in het zwembad geprojecteerd worden. In eerste instantie zal dit enkel het geval zijn bij de Aquafitness-lessen. Daarbij zullen virtuele instructeurs de oefeningen leiden. Een groot voordeel van deze manier van werken is dat er middelen bespaard worden die anders gaan naar het zoeken van beschikbare lesgevers. Daarnaast zal dit systeem ook de mogelijkheid bieden de sporten nóg aantrekkelijker te maken, omdat de lessen zullen opgenomen worden met Bekende Vlamingen. Van acteurs, over atleten, tot muzieksterren, er zal voor elk wat wils zijn. Wie wil er nu geen les krijgen van Pommelien Thys, Lotte Kopecky of Aaron Blommaert?

Eenmaal de technologie goed ingeburgerd is in de nieuwste van de zwemsporttakken, Aquafitness, zal zwemfed verdere stappen zetten om deze technologie ook te introduceren in andere zwemsporttakken zoals waterpolo, synchroonzwemmen, recreatief en competitief zwemmen. Op die manier kan het tekort aan lesgevers en coaches opgevangen worden én kunnen coaches van over de hele wereld 'naar Belgie gehaald worden'.

De technologie die zal gebruikt worden staat nog niet 100% op punt, maar zwemfed maakt zich sterk dat het systeem tegen de volgende Olympiade in gebruik zal kunnen genomen worden.

1 april!

De goede verstaanders hadden uiteraard al begrepen dat bovenstaand artikel een 1 april grap was. Toch zaten een aantal belangrijke elementen vervat in de tekst.

1. Investering in zwemsportinfrastructuur

De Vlaamse Zwemfederatie verheugt zich uiteraard op de bouw van een nieuw watersportcomplex in Hofstade, met onder andere een olympisch zwembad. We hopen dat nog overheden, steden en gemeenten het belang van zwemwater zullen inzien, en investeren in degelijke infrastructuur.

2. Aquafitness nieuwe zwemsporttak

Sinds 2023 is Aquafitness een erkende zwemsporttak. Zwemfed kijkt ernaar uit om 'nieuwe hoofdstukken te schrijven', te beginnen met de initiator opleiding voor Aquafitness lesgevers.

3. Aandacht voor aanpakken trainers- en lesgeverstekort

Uiteraard zijn trainers en lesgevers onmisbaar, en zal dat naar alle waarschijnlijkheid nog een hele tijd zo blijven. We merken echter dat het voor steeds meer clubs, steeds vaker moeilijk wordt om voldoende (opgeleide) trainers en lesgevers te vinden.

4. Aandacht aan werken aan beleidsplan voor komende Olympiade

In het 1 april artikel wordt ook de volgende Olympiade vernoemd. We werken momenteel volop aan het beleidsplan voor die Olympiade, met aandacht voor de voorgaande punten en nog heel wat meer!