De Vlaamse Trainersschool zet zich in om zoveel mogelijk trainers zo goed mogelijk op te leiden en te ondersteunen. Het hele jaar door worden diverse opleidingen en bijscholingen aangeboden, maar er is één evenement waar de trainer 'écht' centraal staat: de Dag van de Trainer, die tweejaarlijks plaatsvindt.
Tijdens de Dag van de Trainer biedt de Vlaamse Trainersschool een inspirerend programma met zowel sporttak overschrijdende als sport specifieke workshops. Daarnaast is er ook veel ruimte voor uitwisseling, waar trainers, sportfederaties en sportorganisaties elkaar ontmoeten, ervaringen delen en samen werken aan hun vak.
Dit jaar wordt de Dag van de Trainer uitgebreid tot een driedaags evenement op en rond het centrum van Sport Vlaanderen in Gent. Het programma vindt plaats in het weekend van 13, 14 en 15 december 2024 en biedt een unieke kans om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen met collega-trainers en sportexperts:
Deze dag wil je als trainer ongetwijfeld niet missen. Je kan je dag starten met een klein ontbijt om 8.30 uur. De dag wordt geopend om 9.15 uur door Maarten Van Gramberen met een razend inspirerende key-note.
Om 10.00 uur, 13.00 uur en 14.45 uur kan je deelnemen aan workshops uit een divers aanbod. Tussendoor kan je een broodjeslunch nuttigen, je gratis aangeboden door de Vlaamse Trainersschool. Als afsluiter van de dag is er een receptie.
Er staan twee sessies geprogrammeerd die draaien rond 'bewegen in het water'.
Welkom bij de AquaFunDays, waarbij 8- tot 9-jarigen centraal staan! Met dit concept laten we de kinderen de 'wereld van de zwemsporten' ontdekken, door hen in aanraking te laten komen met sporten als zwemmen, waterpolo, artistiek zwemmen en schoonspringen. Al doende verwerven de waterratten nieuwe vaardigheden, maken ze vrienden en beleven ze plezier, terwijl ze zich in- en naast het water ontwikkelen.
Het water, als natuurlijk element, biedt een unieke omgeving voor het verfijnen van motorische vaardigheden. De verschillende zwemsporten die we aanbieden, vereisen kracht, uithoudingsvermogen, maar ook techniek, coördinatie en behendigheid. Door deze verschillende disciplines te combineren, kunnen kinderen een breed scala aan vaardigheden ontwikkelen die niet alleen van toepassing zijn in het water, maar ook in andere aspecten van het dagelijks leven.
Laten we samen duiken in dit spannend avontuur van motorische, sociale, cognitieve emotionele ontwikkeling en ontdekken hoe zwemmen, waterpolo, artistiek zwemmen en schoonspringen kunnen bijdragen aan een sterker, leniger en meer competent lichaam.
Een workshop voor trainers van de allerkleinsten, zwemschool verantwoordelijken en ouders. Voor deze sessie is geen specifieke voorkennis nodig, maar kan de inbreng van eigen ervaringen wel interessante gesprekken opleveren.
Ook Louise Pieters, kine bij de Topsportwerking van Zwemfed, zal twee - weliswaar sporttak overschrijdende - workshops leiden.
Tijdens de workshop “Aan de slag met stretchen & foamrollen” zullen de verschillende methodes en manieren om te stretchen worden toegelicht, zal er advies gegeven worden wanneer je deze verschillende methodes best kan gebruiken, en zullen verschillende oefeningen praktisch worden uitgevoerd. We vertrekken vanuit de klassieke statische stretchoefeningen die de meeste trainers en atleten wel zullen kennen, om daarna op te bouwen naar actieve mobiliteitsoefeningen waarin spierketens en de verschillende lichaamszones in één vloeiende beweging op lengte gebracht worden. Er wordt gewerkt met concrete oefenstof, die we zo breed mogelijk opentrekken op een sporttakoverschrijdende manier. Daarnaast bespreken we ook het wat, waarom en vooral hoe we de verschillende spieren met een foamroll kunnen activeren of behandelen.
Tijdens de sessie “Efficient opwarmen ifv atletische vorming” zal worden toegelicht hoe je een opwarming zo nuttig mogelijk kan invullen en opbouwen. Er zijn verschillende methodes en manieren om een “betere atleet” te worden, de belastbaarheid en het atletisch vermogen van ons lichaam verbeteren is een methode die nuttig is binnen elke sporttak, en op elk niveau. Zeker wanneer we werken met jonge atleten, die nog veel progressiemarge hebben, is het belangrijk dat onze training gaat bijdragen aan het verbeteren en benutten van hun ontwikkelingsmogelijkheden.
Tijdens deze workshop zal de opwarming stap voor stap worden opgebouwd aan de hand van concrete oefenstof op een sporttakoverschrijdende manier. Met welke zaken moeten we best rekening houden en waarom? Wat zijn aandachtspunten die ik als trainer extra in de gaten kan houden? Kortom, hoe kan ik de tijd die ik uitrek voor mijn opwarming zo nuttig en efficiënt mogelijk gebruiken om van mijn (jeugd)sporters betere atleten te maken?
Tijdens het ontbijt en de lunch kan je op het middenplein van de Topsporthal heel wat profit- en non-profitorganisaties ontmoeten. Stel vragen aan professionals, Zwemfed, of kom meer te weten over de laatste nieuwe trends in de sport- en trainingswereld.
Inschrijven voor de Dag van de Trainer doe je via je persoonlijke 'MijnVTS-account'.
De kostprijs per workshop bedraagt € 10. De key-note, ontbijt, lunch en afsluitende receptie zit hierbij ook inbegrepen.
Heb je een digitaal tegoed staan of een kortingscode ontvangen? Dan kan je dat inzetten in de laatste betaalstap.