Goed begonnen is half gezwommen!

Tijdens een goede watergewenning leert je kind vaardigheden aan om zich op een veilige en leuke manier in, op en rond het water voort te bewegen. De watergewenning is ook de fase waarin je kind de eerste stappen zet om water te ontdekken en te leren kennen.

In de meeste clubs worden lessen watergewenning aangeboden voor kinderen vanaf de leeftijd van 3,5 à 4 jaar. Je kan als ouder je kind voorbereiden op watergewenning door b.v. je kind mee te nemen in de douche of door samen in bad bubbels te blazen.

Watergewenning

Het is aangeraden dat je kind, voordat het met de watergewenning begint, al eens samen met jou de zwembadomgeving gaat ontdekken: de kleedhokjes, de douches, het peuterbadje, de waterspeeltuin… Ook kan je in ondiep water (peuterbad, instructiebad) op een speelse manier al wat oefeningen uitproberen.

Elk kind moet wennen aan de specifieke context van het zwembad: veel mensen, relatief koud water, lawaai... Tijdens de watergewenning zal de lesgever je kind ook laten wennen aan de zwembadcontext en het water: niet lopen in het zwembad (gladde vloeren), water in de mond, neus of oren, specifieke eigenschappen van het water zélf (opwaartse druk, dichtheid...).

Deze nieuwe omgeving leidt aanvankelijk soms tot angst en onzekerheid. Sommige kinderen hebben hier geen last van en zijn vanaf de eerste minuut echte waterratjes, bij anderen kan het wat langer duren voor het kind zich comfortabel voelt. Een onaangename ervaring uit het verleden, zoals een onverwachtse onderdompeling, kan bijdragen tot angst. Preventie is hier het sleutelbegrip, maar geen nood: onze lesgevers zijn voldoende bekwaam en ervaren om het vertrouwen van uw kind weer helemaal te herstellen.

Eens het kind watergewend is volgt het aanleren van de noodzakelijke vaardigheden in functie van het leren overleven, waterveiligheid en leren zwemmen.

Kies voor een zwembrevet van het Netwerk Lokaal Sportbeleid

De zwembrevettenlijn van het Netwerk Lokaal Sportbeleid legt meer dan ooit de nadruk op een brede basisvorming én op technisch correct zwemmen.