'IJsberen' doet veel mensen denken aan de bekende nieuwjaarsduiken, al worden de grootste door en voor niet-ijsberen georganiseerd, met veel drank en weinig echt zwemmen.
De ware ijsbeer zwemt een tot meerdere keren per week in openlucht, van oktober tot maart, in het eigenlijke ijsberenseizoen, hoe koud het dan ook is. De meeste ijsberen zwemmen uiteraard ook in de zomer, maar zij blijven het hele jaar door gewoon buiten zwemmen. Het zijn echte buitenmensen. IJsberen is een way of life, zowel een sportieve als een spirituele beleving. Er bestaat dan ook een wedstrijdcircuit naast gezamenlijke activiteiten gericht op welzijn en gezondheid.
IJsberen zijn natuurmensen. Ze willen geen wetsuits en zoeken de unieke ervaring van opgaan in de natuur, sommigen voor een kilometer of meer, anderen voor een korte afstand, of alleen even onderdompeling in ijskoud water. In het groen zal je ze in kleine groepjes tegenkomen, om niets te verstoren, want ijsberen willen de natuur zo zuiver mogelijk behouden.
Je bouwt een natuurlijke weerstand op tegen koude en winterkwaaltjes.
Het versterkt de ademhaling (hartspier), verbetert de bloedsomloop en zuurstofopname.
Bewegen in het water heeft een ontspannend effect.
Het warme gevoel binnen in je lichaam voelt aangenaam aan.
Het helpt tegen pijnlijke spieren, pezen, gewrichten, kneuzingen… Maar werkt ook tegen artrose, reuma en andere ontstekingen.
Het regelmatig zwemmen remt volgens onderzoek in zekere mate het verouderingsproces af.
Het geeft je mentale kracht en energie tegen depressies.
Het leert je grenzen te doorbreken (jezelf overstijgen) maar ook te respecteren (zelfcontrole).